Stere Hira și apropiații familiei sale vizați de perchezițiile de azi de la RAEDPP

După cum presa locală a relatat deja, în această dimineață, începând cu orele 7:30, angajații Regiei Autonome “Exploatarea Domeniului Public și Privat” (RAEDPP) Constanța, din strada Soveja, s-au trezit călcați de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), serviciul teritorial Constanța.

Despre ce este vorba?

În scurt timp a urmat un comunicat postat pe pagina oficială a DNA, prin care eram informați că acțiunea de la RAEDPP reprezintă cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2019 – 2021, în legătură cu atribuirea nelegală a unor locuințe din patrimoniul municipiului Constanța.”

În scurt timp vom avea primii suspecți

Același comunicat mai menționa că este vorba de „percheziții” efectuate în baza autorizărilor legale de la instanța competentă” în trei locații diferite, două fiind sedii ale unor instituții publice, iar cea de-a treia reprezentând domiciliul unei persoane fizice.”

Cu alte cuvinte discutăm despre percheziții și nu simple ridicări de documente, distincția fiind esențială din următoarele considerente de ordin juridic și procedural: condițiile legale pentru efectuare unor percheziții, din perspectiva probelor administrate, sunt aceleași ca la punerea sub acuzare.

Astfel, în ciuda faptului că, surse judiciare citate de Ziua de Constanța declară că ar fi vorba de cercetări in rem, față de faptă” și nu față de o anumită persoană, suntem înclinați să credem că urmează în scurt timp să avem o persoană sau mai multe puse sub acuzare.

Chestiuni procedurale

Teoretic, atunci când Parchetul solicită instanței de judecată aprobarea unor percheziții, așa cum este în cazul de față, rezultă că procurorii au suficiente probe și cel puțin un suspect în cauză.

Având în vedere comunicatul DNA și modul în care s-au derulat acțiunile de azi, instanța trebuie să fi analizat în prealabil probatoriul procurorilor în baza căruia să fi îngăduit perchezițiile.

În același timp, la sediul RAEDPP s-ar fi deplasat azi un procuror și doi specialiști din cadrul DNA Constanța, care ar fi ridicat mai multe documente din arhiva regiei.

Situația descrisă ne face să credem că urmează cel mai probabil și audierea unor persoane. Despre ce persoane ar putea fi vorba dacă nu despre cele care au asigurat conducerea RAEDPP în intervalul 2019 – 2021, așa cum este menționat în comunicatul DNA? Ne aflăm deci într-o logică juridică destul de solidă.

De ce Stere Hira?

Stere Hira, fostul director general al RAEDPP în perioada amintită, despre care se crede că este vizat de acest dosar, n-a răspuns solicitărilor ziariștilor de a comenta cele petrecute azi.

Totuși, surse din interiorul RAEDPP susțin că Stere Hira ar avea probleme medicale” și din acest motiv nu este de găsit.

Un alt aspect la fel de important desprins din comunicatul DNA ne spune că dosarul la care se lucrează privește atribuirea nelegală a unor locuințe din patrimoniul municipiului Constanța.”

Cu alte cuvinte, există probe sau măcar suspiciuni întemeiate că în intervalul 2019 – 2021, din fondul locativ deținut de regia “Exploatarea Domeniului Public și Privat” s-ar fi atribuit în mod nelegal unor persoane diverse imobile.

Problemele de ordin penal devoalate

La acest capitol merită reamintită ancheta jurnalistică a publicației noastre, intitulată Hoție la RAEDPP. Directorul Stere Hira îl mută pe nașul fiicei sale într-o casă ultracentrală care aparține instituției

Așa cum arătam pe 28 mai 2022, fostul director al RAEDPP, Stere Hira, a încercat să-i atribuie o casă din centrul Constanței chiar nașului de cununie al fiice sale, Gigică Anastase.

Era vorba despre o casă interbelică, destul de bine conservată, aflată pe strada Răscoalei la numărul 28. Conform descrierii, acest imobil este compus din parter, cu patru camere și dependințe principale în suprafață de 116, 45 mp, beci în suprafață de 115, 68 mp și o curte de 111,01 mp.

Prin același material jurnalistic atrăgeam atenția că și fiului Elenei Enache, angajată a RAEDPP, urmează să-i fie atribuită o garsonieră:

“Cu numărul șapte pe lista de repartiții figurează tânărul Ianis Enache. Acesta are norocul să fie copilul Elenei Enache, angajat al RAEDPP și cunoscută ca mână dreaptă a directorului Stere Hira”

Pentru mai multe informații privind aceste atribuiri, considerate de noi nelegale, vă invităm să citiți sau să recitiți ancehta noastră din 28 mai 2022.

În legătură cu dosarul aflat în cercetare zilele acestea, nu ne surprinde poziția domnului Hira care să dă bolnav. La fel cum nu ne-au surprins nici declarațiile primarului Vergil Chițac, care a susținut în fals anul trecut că  solicitarea lui Gigică Anastase este depusă din 2017” moment în care Hira nu era încă director la RAEDPP.

Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE