Se naște o nouă tripletă? Aceeași facultate, același grup de interese și mai nou același județ?

Dacă există un loc al tuturor relelor, de unde povestea tripletei Mazăre/Constantinescu/Strutinsky a început, acela este fără îndoială Institutul de Marină Civilă, locul unde cei trei s-au întâlnit pentru prima dată. Interesant este că, în decursul anilor, cei trei nu au rupt niciodată legătura cu universitatea în care s-au școlit, folosind-o ca pe o veritabilă școală de cadre.

Spre exemplu, Lucian Băluț a fost primul decan al Facultății de Electromecanică Navală, din cadrul Universității Maritime Constanța, aceasta fiind noua titulatură câștigată de institutul absolvit de cei trei, imediat după revoluție. Băluț a avut apoi o carieră fulminantă în politică, fiind unul dintre cei mai de încredere oameni ai tripletei în cadrul PSD Constanța.

Și lucrurile nu s-au oprit aici. Dacă, de exemplu, putem spune că este de notorietate contractul prin care UMC cazează studenții străini la hotelul Flora, aparținând celor trei, ce nu prea se știe este că majoritatea celor ce și-au câștigat locul în cadrul grupării Mazăre-Constantinescu au trecut, mai mult sau mai puțin, prin rândurile studenților de la Universitatea Maritimă Constanța. Să-i luăm pe rând pe cei mai importanți dintre membrii acestei grupări, oamenii care se pregătesc acum să preia puterea în Constanța.

Despre Decebal Făgădău, fostul președinte al CJC, Nicușor Constantinescu, aiura într-o conferință de presă, spunând că ”îl cunoaște de când era cât un ghemotoc” și că tatăl său îl aducea să care navete pentru a învăța ce e munca. Nimic mai fals. La vremea când Nicușor, Mazăre și Strutinsky s-au apucat de afaceri, ajutați încă de-atunci de seniorul Vasile Făgădău, tânărul Decebal avea deja aproape 20 de ani iar primul lui loc de muncă a fost nu la cărat navete ci la … adunat banii de la celebrele chioșcuri Telegraf. Referitor la studiile actualului viceprimar cu atribuții de primar, lucrurile sunt destul de incerte, el însuși trecând pe pagina de Facebook la acest capitol doar liceul Mircea cel Bătrân. Surse apropiate viceprimarului ne-au declarat însă că Făgădău este absolvent al UMC, cel mai probabil studiine fiind făcute la distanță, mai mulți profesori întrebați de noi spunând că nu l-au văzut pe acesta la cursuri vreodată.

Cristinel Dragomir este și el absolvent al UMC la fel ca ai săi prieteni. Crescut în satul Aricești din Prahova, eternul vice Dragomir a lucrat pe postul de consilier la cabinetul președintelui Emil Constantinescu, unde s-a ocupat de problemele românilor din Ucraina, familia lui provenind din rândurile refugiaților. Cum a ajuns la Cotroceni? La fel ca fostul primar Radu Mazăre, Dragomir a făcut parte din liga studenților de la UMC, organizație care a participat la manifestările de stradă ale studenților din 1996 de la București, alături de liga Universității Ovidius.Tânărul student s-a manifestat în acele momente împotriva lui Ion Iliescu și evident pentru susținerea domnului profesor universitar Emil Constantinescu. Așa se face că șefii ligilor au fost recompensați, după alegerile prezidențiale din acel an, cu diverse funcții în noua putere instalată în palatele Victoria și Cotroceni.

După ce Radu Mazăre a ajuns primar sub guvernarea PSD, Cristinel Dragomir revine la Constanța, unde este numit șef peste Administrația Piețelor și Târgurilor din Constanța. În paralel Dragomir lucra și la postul de radio MixFM (patronat atunci de Cameliu Babinciuc) unde ocupa poziția de “director media”. Este perioada în care Dragomir se căsătorește cu Rodica, angajată la momentul respectiv în București la Ministerul Agriculturii sub cabinetul ministrului Ilie Sârbu (socrul premierului Victor Ponta). Naș de cununie le-a fost Cameliu Babinciuc (șeful lui Dragomir de la MixFM), iar primul copil al soților Dragomir a fost botezat tot de el. De la administrația piețelor Dragomir a fost avansat șef al biroului juridic din cadrul Consiliului Județean Constanța, devenind consilier și în final vicepreședinte al CJC, condus de Nicușor Constantinescu. Restul poveștii îl cunoașteți, Cristinel Dragomir fiind acum în poll position pentru funcția de viitor președinte al CJC.

Radu Volcinschi – atunci când Dragomir a fost avansat vice la CJC, postul vacant de șef al biroului juridic din instituție a fost preluat, la rând, de Radu Volncinschi – și el fost membru al ligii studenților de la Universitatea Maritimă Constanța. Cei doi au un trecut comun prin firmele administrate de nașu’ Cameliu Babinciuc. În timp ce Dragomir încasa bani de la MixFM, Radu Volcinschi lucra pentru Babinciuc în localitatea Histria la societatea C.M.C. Duty – Free SA. (afacerile de la Histria fiind patronate din umbră de Corneliu Iacobov). Mai mult decât atât, Magda Volcinschi, soția lui Radu, a ocupat postul de casieră la firma de transport Grup Media Sud patronată de Babinciuc. După ce pe 31 Mai 2008 a fost inaugurat City Park Mall la Constanța, soția lui Volcinschi a devenit angajata a societății “ZARA București SRL” unde lucrează și în prezent. Nașul de cununie al soților Volcinschi este nimeni altul decât Adrian Gâmbuțeanu (director la Regia Autonomă Județeană de Druuri și Poduri Constanța, anchetat penal de DNA pt fapte de corupție). După ce a fost demis din funcția de prefect, Volcinschi a revenit la Consiliul Județean pe vechea poziție de șef la juridic unde preferă să stea cu biroul gol și să nu semneze nimic, probabil de frica procurorilor.

Ion Constantin (alias “Stix”) – a ajuns prefect după ce elicopterul SMURD s-a prabușit în lacul Siutghiol din Constanța (ghinionul lor, norocul lui). Ca să acopere scandalul prăbușirii elicopterului, Victor Ponta s-a grăbit să-l înlocuiască pe Volcinschi însă nu prea mai avea cu cine! Aflat într-o lipsă acută de cadre de nădejde (în urma anchetelor penale deschise la Constanța) eșalonul secund din Consiliul Județean l-a propus ca variantă de urgență pe Ion Constantin (poreclit “Stix” în cadrul găștii de la CJ).

Trezindu-se peste noapte Prefect, Ion Constantin și-a adus alături și alți colegi din Consiliul Județean de teamă că n-o să facă față problemelor de la Prefectură. În plus și el trăiește cu securea DNA-ului deasupra capului din cauza participării la acțiunile grupării Mazăre-Babinciuc. În trecut, Constantin a fost șeful direcției de evidență a populației din cadrul CJ Constanța și chiar director la Administrația Piețelor (pe unde trecuse și Cristinel în tinerețe, Ion Constantin fiind de altfel asociat cu acesta într-o afacere), plasat aici de prietenii săi Dragomir și Volcinschi, evident prin “concurs”. Este greu de înțeles cum a reușit să treacă examenul (pe teme juridice de administrație locală) în condițiile în care la acel moment doar ce revenise dintr-un voiaj în care lucrase ca ofițer de marină civilă. Ați ghicit probabil! Și “Stix” a terminat tot UMC-ul!

Orice naș își are nașul

Omul de afaceri Cameliu Babinciuc (alias Cami) este creația vechiului PSD, produs al triunghiului corupției Corneliu Iacobov – Miron Mitrea – Viorel Hrebenciuc. A devenit cunoscut după ce Grup Media Sud – firma privată de transport în comun a Constanței a fost cumpărată de Iacobov de la Constantin Frățilă. După perfectarea tranzacției care a avut loc la finalul anului 2000, apare în schemă și Cameliu Babinciuc ca actionar minoritar prin intermediul surorii sale Camelia Trofim, el fiind numit de Iacobov președinte al CA-ului societății GMS.

Pe lângă rețeaua de transport în comun (cea mai puternică din țară în acel moment), Corneliu Iacobov mai preluase și postul de radio MixFM care funcționa pe o licență deținută de Aristotel Căncescu (arestat în 2014 de procurorii DNA) dar și ziarul local “Impact”, proprietăți la care s-au mai adăugat celebrul Hotel Scandinavia din stațiunea Mamaia și ferma piscicolă din localitatea Histria, județul Constanța.

Până să devină afacerist cu acte în regulă Cameliu Babinciuc a făcut contrabandă cu țigări, informații despre rețeaua internațională din care acesta făcea parte ajungând și pe masa președintelui României Emil Constantinescu. Din dosarele instrumentate rezultă că țigările erau produse la fabrica de țigarete din Sumen, Bulgaria. În timpul săptămânii, aici se produceau țigări marca BT, iar în ziele nelucrătoare se falsificau Marlboro, Kent și Assos – la mare căutare în perioada respectivă.

Țigările contrafăcute erau aduse în România pe două rute operate de gruparea Babinciuc, fie pe mare (descărcate în porturile Constanța, Agigea și Galați sau direct pe plajele izolate ale litoralului), fie pe uscat prin vama Negru Vodă cu complicitatea lucrătorilor vamali. După ce autoritățile bulgare au demarat o amplă anchetă ce a culminat cu arestarea directorului fabricii de țigarete din Sumen s-a trezit și Inspectoratul General al Poliției să deschidă două dosare de cercetare penală (nr. 00493 și nr. 00494 din 1997). Datorită proporțiilor uriașe ale cazului, dosarele au fost instrumentate de celebrul Consiliu Național de Acțiune Impotriva Crimei Organizate (CNAICO), care a și făcut trimiterea în judecată a celor 14 contrabandiști în frunte cu Babinciuc. După 11 ani de tergiversări Babinciuc a fost condamnat definitiv pe data de 04.12.2008 de Curtea de Apel Constanța, pentru infracţiuni la regimul vamal, la o pedeapsă de 9 luni şi 13 zile de detenție, executată integral.

Exemplele anterioare sunt esențiale pentru a înțelege legăturile dintre nucleul grupării Mazăre și “Eșalonul II” al PSD Constanța care se pregătește să preia puterea după debarcarea în forță a “tripletei de aur” Mazăre-Constantinescu-Strutinski. În ciuda anchetelor de anvergură derulate în ultimii doi ani de zile, afaceriști de carton precum Cameliu Babinciuc continua să mulgă zilnic Constanța de bani, un bun exemplu în acest sens fiind societatea de transport Grup Media Sud. Dar, despre afacerea GMS și despre cum este permis într-un oraș de talia Constanței un serviciu de transport mizerabil care pune în pericol viața oamenilor zi de zi, vom reveni în curând. (D.I.)

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE