Farul genovez din Constanţa este ridicat pe faleza oraşului. În faţa lui se află monumentul cu bustul lui Mihai Eminescu şi poate de aceea mulţi turişti trec pe lângă el fără să-l vadă.
Construcţia Farului genovez din Constanţa a fost realizată în jurul anului 1300. Era perioada când navele genoveze asigurau transportul diverselor mărfuri pe mare. Alături de veneţieni, se poate spune că genovezii erau „stăpânii mărilor” în acele timpuri.
Ajungând şi pe ţărmul Pontului Euxin, vechea denumire latină a Mării Negre, navigatorii genovezi au făcut comerţ şi în portul Tomis (astăzi Constanţa). Pentru a ajunge în siguranţă la mal, noaptea sau pe vreme de furtună, genovezii au construit un far, pe ţărmul mării, în dreptul portului Tomis. Trebuie menţionat că astfel de faruri au fost ridicate şi pe alte ţărmuri unde genovezii făceau comerţ. La noi în ţară, putem aminti farul genovez din Sulina sau pe cel din Mangalia.
Farul genovez din Constanţa, distrus de vreme şi intemperii, a fost restaurat între anii 1858 şi 1860. Restaurarea a fost încredinţată inginerului francez, de origine armeană, Artin Aslan. La bază, soclul farului este un patrulater. Din acesta se înalţă construcţia propriu-zisă, de formă octogonală, ce se termină cu o platformă ce depăşeşte turnul şi este susţinută de mici contraforţi. Pe această platformă este amplasată o încăpere metalică, cu geamuri de jur împrejur, acoperită cu o cupolă metalică rotundă.
Lumina farului era statică (farul nu era rotativ) dar reprezenta un punct de reper luminos pentru marinarii aflaţi în larg. Farul a funcţionat până în anul 1913. În anul 1948 a fost restaurat încă o dată şi de atunci constituie o atracţie turistică. Farul, cu o înălţime de 8 m, a fost reconstruit în amintirea negustorilor genovezi ce au contribuit, prin activitatea lor, la dezvoltarea oraşului Constanţa.Turiştii care se vor plimba pe faleza din Constanţa, vor privi bustul lui Eminescu şi poate vor observa şi vor vizita Farul genovez din Constanţa.