Deşi a realizat cam toată viaţa venituri nu tocmai spectaculoase, în calitate de veşnic lefegiu la stat, actualul primar al Mangaliei, Cristian Radu (anterior comisar al Gărzii Financiare Constanţa), bate la avere mulţi investitori privaţi, cu companii serioase. În patrimoniul său personal se găsesc peste 81.000 de metri pătraţi de teren intravilan, 24,56 de hectare de teren extravilan, o casă cât şase din alea obişnuite, în suprafaţă de 414 metri pătraţi, două apartamente şi cinci spaţii comerciale premium în suprafaţă cumulată de 565,92 de metri pătraţi.
Conturi grase, bijuterii scumpe şi maşini de lux întregesc patrimoniul primarului în vârstă de numai 44 de ani. Secretul acestei bunăstări explozive nu este leafa măruntă de la stat, ci o moştenire de familie, pe care Cristian Radu ar fi primit-o în urma decesului soacrei sale, survenit în anul 2013. O moştenire care l-a făcut milionar în euro!
2012: un BMW, un teren, un apartament şi câţiva firfirei în conturi
Când a preluat mandatul de primar al Mangaliei, în 2012, Cristian Radu reuşise să agonisească din salariul său de funcţionar la Garda Financiară Constanţa şi al soţiei de angajată la stat, la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, o avere nu tocmai spectaculoasă. Avea domnia sa un hectar de teren agricol la Tuzla, cumpărat în anul 2007, un apartament de 82,8 mp în Constanţa, un bolid BMW seria 5 cumpărat în 2010, precum şi două modeste conturi bancare, primul de 16.200 de lei, al doilea de 17.500 de lei. Mai deţinea la purtător vreo 25.000 de euro, încasaţi în urma vânzării unui autoturism către Călin Tudorel, şi sume neprecizate colectate din „contract de închiriere apartament proprietate personală, în Constanţa”, aşa cum notase cu pixul în declaraţia de avere. Şi cum e absurd să credem că veşnicul lefegiu putea să locuiască la grămadă cu chiriaşii săi, trebuie să presupunem că îşi ducea zilele într-un alt imobil, care nu îi aparţinea. Venituri realiza cam vreo sută de milioane de lei (din aia vechi) pe lună, din salariul său şi al soţiei.
2013: veniturile salariale scad la 5.000 de lei pe lună
Un an mai târziu, de data aceasta în calitate de primar al Mangaliei, Radu declara exact aceeaşi avere. Mici diferenţe apăreau în declaraţia sa doar în privinţa veniturilor realizate. Astfel, câştigurile salariale per familie îi scăzuseră la 52 de milioane de lei vechi pe lună. În schimb, răsăriseră ca din senin două câştiguri frumuşele din cedarea folosinţei, în speţă o chirie de 3.000 de euro încasată de primar şi o alta, tot de 3.000 de euro, încasată de soţia sa. Datele oficiale disponibile în acel moment nu permiteau nimănui să anticipeze saltul uluitor ce avea să se petreacă o dată cu declaraţiile de avere din 2014. Spunem declaraţii, pentru că au fost două şi nu una. Şi s-a întâmplat aşa, deoarece în tumultul de metri pătraţi, de sume şi de categorii de bunuri, edilul uitase să declare nişte ceasuri şi bijuterii de vreo 12.000 de euro. Când şi le-a amintit şi pe acestea, a depus o rectificativă, să fie în regulă cu Agenţia Naţională de Integritate, dacă l-ar întreba inspectorii al cui e ceasul de la mână şi lanţul de la gât.
2014: declaraţia se umple de conturi grase şi proprietăţi moştenite
Conform rectificativei din 10 iunie 2014, Radu Cristian a moştenit de pe urma soacrei sale o cotă parte de 3/6 dintr-un teren intravilan de 2.556 de metri pătraţi în Năvodari-Mamaia Sat, 23,5 hectare de teren extravilan la Albeşti şi 7,85 hectare de teren intravilan, în comuna Limanu. Terenul din urmă are categoria de folosinţă „agricol”, însă aceasta poate fi schimbată în „curţi-construcţii” în baza autorizaţiei de construire, potrivit unei reglementări a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din 19 septembrie 2012. Apoi, a mai moştenit o casă în Constanţa de 414 metri pătraţi, un apartament în Eforie de 41,58 mp, un spaţiu comercial în Eforie de 29,03 mp şi alte trei spaţii comerciale în Constanţa, unul de 286,13 mp şi celelalte două de câte 98,08 mp. Un al cincelea spaţiu comercial întregeşte rubrica de clădiri: 75,58 mp, în Constanţa.
Ultimul imobil cu destinaţie comercială ar fi fost cumpărat de soţia primarului în decursul anului 2014. Rectificativa consemnează deţinerea a patru conturi bancare. Primele trei sunt deschise în anul 2007 şi conţin depozite de 16.375 lei, 13.983 de lei şi 18.457 de lei. Aici trebuie să facem precizarea că, în anii anteriori, unul din conturi nu a fost deloc declarat, iar cuantumul celorlalte două s-a modificat sensibil, pe plus. În sfârşit, al patrulea cont conţine un depozit de 51.825 de euro, moştenit în anul 2013. Într-o altă rubrică a rectificativei se arată că primarul ar mai fi moştenit de la soacră-sa 107.140 de euro şi 17.140 de dolari americani. Şi lucrurile nu se opresc aici, de vreme ce edilul Mangaliei a moştenit bijuterii şi ceasuri de 12.000 de euro, dar şi un contract de împrumut cu valoarea totală la zi de 5.150 de euro.
Pensionara care i-a lăsat lui Radu puzderie de avere în Constanţa, Mamaia, Năvodari, Eforie şi Albeşti era din… Brăila
De unde avea soacra lui Radu atâta avere la Constanţa, Mamaia, Năvodari, Eforie şi Albeşti, nu ştiu decât moştenitorii ei. Totuşi, trebuie să spunem că, în campania electorală din anul 2012, Cristian Radu găsea prilejul să participe la lansarea candidatului PNL Gheorghe Moldovan de la Albeşti.
În timp ce se afla pe scena electorală alături de Gheorghe Dragomir, Victor Manea şi alţi lideri liberali, Radu a cuvântat mulţimii, arătând că Albeştiul ar fi a doua sa casă, deoarece soţia sa este de origine din această comună. În realitate, Bianca-Marga Radu este născută în Brăila pe 9 ianuarie 1972, aşa cum apar datele acesteia în istoricul firmei Vita Brevis SRL Constanţa, conform site-ului www.vrajitorul.ro. Firma în cauză a fost înfiinţată pe 11 septembrie 1998 de soţii Cristian şi Bianca-Marga Radu, în calitate de asociaţi şi administratori.
Acasă la Gloria Babuşcă
Primul sediu social a fost stabilit în Constanţa, bulevardul Tomis nr. 315, bl. 3A, sc. A, et. 7, ap. 29, care era chiar domiciliul din actul de identitate al soţiei lui Radu. Apartamentul aparţinea soacrei actualului primar, pe numele ei de stare civilă Gloria Babuşcă. Aceasta deţinea apartamentul din 27 noiembrie 1976, când îl închiriase de la ICRAL, pe numele ei, de unde deducem că era fie văduvă, fie divorţată, fie necăsătorită. Pe 9 iunie 1992, Babuşcă a cumpărat apartamentul de la ICRAL, fiind proprietara lui până în anul 2013, când a decedat şi l-a lăsat moştenire primarului de la Mangalia. În iunie 1999, soţii Radu l-au cooptat în firmă pe Nicolae Ionescu, un venerabil domn născut pe 1 august 1944 în comuna Vulcana-Pandele din judeţul Dâmboviţa, care avea domiciliul în acelaşi apartament în care mai locuiau soţia şi soacra lui Radu.
Pe 4 decembrie 2000, Cristian Radu şi Nicolae Ionescu s-au retras din Vita Brevis SRL, iar Bianca-Marga Radu a devenit asociat unic. După câteva zile, pe 13 decembrie 2000, şi aceasta a părăsit firma, cesionând-o în integralitatea sa către Cristinel Moise, vărul primar al actualui primar al Mangaliei, care menţionează această legătură de rudenie pe pagina sa personală de Facebook.
Pe 11 decembrie 2001, administrator al firmei este numit Liviu Georgel Moise, fratele lui Cristinel, la rândul său văr cu Radu Cristian, născut ca şi acesta din urmă în Ploieşti. Dacă nu ştiaţi, vă spunen că actualul primar al Mangaliei a minţit în campania electorală, atunci când a spus că este născut-crescut în Mangalia. Căci, potrivit documentelor oficiale Cristian Radu a venit pe lume la o maternitate din Ploieşti.
Vărul lui Radu şi soţia lui Manea
Pe 24 aprilie 2002, Liviu Georgel Moise s-a decis să mute societatea din Mangalia în Constanţa. În acest scop, a încheiat un contract de comodat cu Victor Manea, actualul deputat liberal de Mangalia, stabilind sediul social al Vita Brevis SRL în apartamentul moştenit de acesta de la tatăl său. În mai 2003, firma a fost preluată, în cote egale, de Liviu Georgel Moise (care anterior fusese doar administrator, nu şi asociat) şi Aurelia Mariana Manea, soţia actualului deputat de Mangalia, Victor Manea. Radu era atunci comisar în cadrul Gărzii Financiare Constanţa, iar Manea, consilier judeţean, cei doi neavând niciun interes să apară drept asociaţi intuitu personae.
Sub parteneriatul anterior menţionat, firma şi-a deshis în 2004 o tipografie în Constanţa, într-un spaţiu închiriat de la Universal Holding SRL. Pentru Vita Brevis SRL, contractul de închiriere a fost semnat de un oarecare George Radu, având funcţia de director. În 2011, furnizorul de hârtie al tipografiei a rămas neplătit, astfel că a cerut falimentul SC Vita Brevis SRL.
Pe 6 iunie 2013, firma a fost dizolvată şi radiată din Registrul Comerţului, devenind pură istorie. O istorie a cărei singură utilitate a rămas aceea de a ne demonstra că soţia primarului nu este născută în Albeşti, că soacra sa, care i-a lăsat o avere colosală drept moştenire, este venită de la Brăila şi a locuit într-un apartament oarecare din Constanţa, din 1976 până în 2013.
De altfel, căutând numele Gloriei Babuşcă pe internet nu veţi găsi decât cartea de telefoane cu postul telefonic instalat în apartamentul în care a locuit o viaţă, precum şi câteva detalii imobiliare, foarte puţine, foarte discrete, dar extraordinar de interesante.