Ancheta pentru mita de la UMC: scandal cu rezultate Zero

Întorsătură spectaculoasă în scandalul mitei de la Universitatea Maritimă din Constanța. Procurorul de caz Zarafina Puiu pierde teren. Din 13 reținuți 11 au fost eliberați de Instanță după 24 de ore. Marele grup organizat anunțat de procurori pare de fapt un balon de săpun. Prorectorul UMC Cornel Panait arată cu degetul spre anchetatori. Denunțătorul din cauză este omul DGA-ului.

În dimineața zilei de Joi, 19 Septembrie 2013, lucrători ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta sprijiniți de cei de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa, Direcția Generală Anticorupție și Jandarmerie, au efectuat câteva percheziții la domiciliul unui profesor și a unor studenți ai Universității Maritime din Constanța.

În paralel, în jurului orelor 8 dimineața, procurorul de caz Zarafina Puiu împreună cu trupele înarmate ale Jandarmeriei s-au prezentat la sediul Universității Maritime pentru punerea în executare a unui mandat de percheziție

Odată ajunși la Universitatea Maritima Constanta, la cererea procuroarei, agenții au blocat accesul în instituție, chiar dacă la momentul respectiv suspecții nu se aflau în incintă iar perchezițiile domiciliare se încheiaseră.

Trupele mascate ale Ministerului Afacerilor Interne înzestrate cu armament de luptă s-au poziționat la intrările clădirii organizând un soi de serviciu de pază. În minutele următoare anchetatorii aflați în interior au început să percheziționeze secretariatul UMC-ului și anumite birouri fiind ridicate cataloage, carduri de memorie și diverse alte documente, după o logică greu de înțeles.

După orele 11 ale dimineții a urmat audierea martorilor chemați telefonic prin secretariatul Universității Maritime

Astfel, în cursul zilei de Joi, 19 Septembrie 2013, zeci de profesori au fost chemați în calitate de martori, aula Universității devenind un fel de sală de anchetă. Accesul se făcea în baza cărții de identitate, jandarmii cagulați legitimând practic pe toată lumea. În tot acest timp, studentilor le-a fost interzis să intre în instituție fiind practic trimiși la plimbare de trupele Ministerului de Interne.

În culmea excesului de zel, anchetatorii au percheziționat și persoane care nu aveau legătură cu speța, ridicând și de la acestea diferite documente și bunuri personale. Tot acest fiasco a durat până în după-amiaza zilei de Joi, când anchetatorii burdușiti cu hârțogăraie au părăsit instituția lăsând ușa de la intrare nepăzită.

Ce s-a descoperit la perchezițiile domiciliare?

Conform comunicatului de presă dat de Parchet, perchezițiile domiciliare l-au vizat în mod direct pe lectorul universitar Emilian Anatoli Costache, la locuința căruia au fost descoperite lucrările de examen apartinand mai multor studenți.

Anchetatorii suțin că profesorul de matematică Emilian Costache a primit diverse sume de bani prin intermediul studentului Răzvan Ștefan Călin.

Intermediarul Mereuță de la UMC

Totodată aceștia susțin că Mereuță Dumitru Florin colecta “șpăgile” de la studenții interesați să promoveze examenele fără să învețe. Intermediarul Mereuță Florin este un fost student al Universității Maritime din Constanța care se ocupa de aproximativ 4 ani cu asemenea “afaceri”, traficul de influență reprezentând principala sa îndeletnicire.

La domiciliul lui Mereuță au fost descoperite și ridicate diverse sume de bani, pe care Parchetul nu a omis să le eticheteze imediat drept “mari sume de bani”. Se discută oficial despre 14.850 de euro, 2400 de dolari americani și 11.400 de lei. Cu alte cuvinte aceste “mari sume de bani” se ridică în total la aproximativ 19.000 de Euro, adică sub salariul pe un an al unui profesor universitar

Ancheta de la UMC, bătaie de joc pe bani publici

În concluzie, Parchetul sprijinit de serviciile speciale de la Interne a reușit o “lovitură de senzație” prin destrămarea acestei “mari grupări infracționale” care rula nici mai mult și nici mai puțin de 19.000 de Euro.

Probabil că, și derularea anchetei a costat mai mult decât atât, dacă avem în vedere luni de zile de filaj, interceptări și întâlniri conspirative cu informatorii, ca să nu mai discutăm despre perchezițiile tocmite cu mascați într-un număr mult mai mare decât era necesar. Ancheta doamnei procuror Puiu pare astfel o nouă bătaie de joc pe bani publici.

Zarafina Puiu se numără printre “merituoșii justiției”

Doamna procuror Zarafina Puiu este cea care a instrumentat în urmă cu patru ani și dosarul polițiștilor de la Rutieră, care a fost returnat procurorilor de către judecatorii de la Curtea de Apel Constanța, după ce magistrații au constatat că “ancheta a fost efectuată de către o autoritate necompetentă.”

Și la deschiderea acestui dosar s-a lucrat tot cu mascați și tot cu descinderi în forță pentru ca, după un an, instanța să ajungă la concluzia că ancheta a fost abuzivă.

În esență, cei 34 de polițiști anchetați au cerut daune de 50.000 lei fiecare, acuzând că, prin emiterea comunicatelor de presă (date la momentul descinderilor), li s-au creat prejudicii morale lor și familiilor lor, le-a fost încălcat dreptul la imagine, fiind expuși oprobiului public, dar și pentru încălcarea legii privind protecția datelor cu caracter personal, care i-a expus unor acțiuni ostile din partea celor pe care, prin specificul muncii lor de polițiști, i-au tras la răspunderea penală.

În ciuda acestor cazuri evidente, procurorul Zarafina Puiu a fost promovată de la Tribunalul Constanța la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, începând cu data de 1 Ianuarie.

Anchetatorii înarmați au blocat o zi întreagă activitatea UMC-ului

Exact pe data de 19 Septembrie 2013, atunci când Zarafina Puiu s-a decis să demareze operațiunea de prindere a șpăgarilor, la Universitatea Maritimă din Constanța erau așteptați delegați străini din 30 de state, invitați la un eveniment internațional, organizat chiar de UMC. Situația a devenit absolut penibilă în momentul în care, străinii au fost întâmpinați cu mitraliera la ușă de mascații de la Interne

În legătură cu cele petrecute, prorectorul Cornel Panait a precizat că nu erau necesari mascații înarmați în incinta Universității Maritime cu atât mai puțin în ziua în care se așteptau invitați străini în cadrul unui eveniment deja anunțat: “Momentul a fost foarte prost ales. Nu era nevoie de atâta armament”.

După 24 de ore studenții din “marea grupare” au fost eliberati

După terminarea audierilor din data de 19 Septembrie, procurorul Zarafina Puiu a solicitat instanței ca toți cei anchetați să fie reținuți pentru 29 de zile.

Cu toate acestea, pe 20 Septembrie 2013, Tribunalul Constanţa a aprobat mandatele de reținere numai pentru profesorul Emilian Anatoli Costache și fostul student Mereuță Florin, ceilalți 11 studenți acuzați de “dare de mită” fiind puși imediat în libertate. Desigur că soluția instanței i-a nemulțumit pe procurori zeloși care au înaintat pe loc recurs.

Informatorul de ocazie al DGA Constanța infiltrat în speța UMC

Ancheta prezentată a fost inițiată la începutul lunii August, când un student din anul I al Facultății de Electromecanică Navală a formulat un denunț la Secția Județeană a Direcției Generale Anticorupție din Constanța. Studentul “anonim” a susținut că Răzvan Călin Ştefan – și acesta student la UMC și coleg de grupă – primeşte diferite sume de bani în Euro de la colegi, pentru a-şi trafica influenţa pe lângă lectorul universitar Emilian Anatoli Costache.

Emilian Anatoli Costache.

Surse judiciare citate de presa locală din Constanța susțin că, în schimbul banilor, profesorul urma să acorde note de trecere studenţilor restanţieri “fără ca aceştia să rezolve subiectele pe lucrările de examinare, ci numai şă-şi scrie numele, prenumele, anul de studiu şi forma de învăţământ, precum şi cerinţa subiectului”.

În condițiile prezentate, agenții DGA i-au organizat lui Răzvan Călin Ștefan un flagrant acesta fiind surprins în timp ce încasa suma de 300 de Euro de la colegul denunțător. Sursele judiciare citate susțin că, banii urmau să ajungă la profesorul Emilian Anatoli Costache dar evident că n-au mai ajuns!

Totuși profesorul a fost pus sub urmărire, probabil de la jumătatea lunii August până pe 19 Septembrie atunci când s-au demarat reținerile și perchezițiile domiciliare.

În mod evident studentul Răzvan Călin Ștefan fiind strâns cu ușa prin acțiunea de flagrant a cooperat cu anchetatorii și probabil nu întâmplător s-a stabilit că profesorul Emilian Costache încasa banii tocmai prin acest student. Simplificând povestea, profesorul a încasat banii direct de la omul DGA-ului, acesta din urmă fiind constrâns să joace după cum i s-a cântat.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE