Conform datelor oficiale, în anul 2020, Alezzi Beach Resort SRL a fost a doua cea mai profitabilă firmă din județul Constanța, pe primul loc fiind CN Administrația Porturilor Maritime SA (CNAPM).
Alezzi Beach Resort a încasat în 2020 suma de 45,2 Milioane de Euro, și a declarat un profit de 23,4 Milioane de Euro.
Cu alte cuvinte, profitul Alezzi a fost de 5 ori mai mare decât cel al GSP Offshore, firma celui mai bogat constănțean, Gabriel Valentin Comănescu, și cu doar 3 milioane sub profitul Portului Constanța (CN APM), care a fost de 26,3 Milioane de Euro.
Alezzi Beach Resort este o societate de dezvoltare imobiliară cu, atenție, 1268 unități locative finalizate în Mamaia Nord – Năvodari, fiind vorba de complexul „Alezzi Beach Resort” (1098 de apartamente) finalizat în 2019, și de complexul rezidențial „Nord 10 by Alezzi” (170 de apartamente) dat în folosință în 2021.
Cine este Anca Raluca Perifan?
Societatea Alezzi Beach Resort este deținută în proporție de 70% de Anca Raluca Perifan, în vârstă de 34 de ani, nimeni alta decât fiica omului de afaceri constănțean Costică Zelca.
Ea este căsătorită, din august 2012, cu Daniel Perifan, în vârstă de 39 de ani, și au împreună doi copii, Alezia și Ayan.
Afacerile grupului Alezzi
O descriere exactă a afacerilor “Grupului Alezzi” nu s-a făcut până în prezent. Totuși, putem susține cu destulă fermitate că brand-ul Alezzi reprezintă un conglomerat de entități juridice specializate în dezvoltare imobiliară, hoteluri și restaurante, transporturi pe apă și pescuit comercial maritim.
„Alezzi Beach Resort” este compania fanion a grupului pe zona de imobiliare. Societatea a construit în 2019 nu mai puțin de 1098 de unități locative în Mamaia Nord – Năvodari, partea a complexului cu același nume.
Un proiect similar, denumit „Nord 10 by Alezzi” cu 170 de unități locative a fost finalizat, de aceeași societate, în 2021, tot în Mamaia Nord – Năvodari.
Pe lângă cele deja amintite, la momentul publicării acestui material, grupul Alezzi are în dezvoltare încă cinci mari proiecte imobiliare, după cum urmează:
- Alezzi Infinity Resort & SPA cu 400 unități locative în construcție,
- Alezzi Odyssey cu 579 unități locative în construcție,
- Alezzi Towers care se află încă în faza de proiectare,
- Primo Residence din Constanța, compus din două blocuri cu 5 etaje, ce urmează să fie dat în folosință la finalul acestui an,
- Amfiteatru Residence din București, amplasat în zona Tineretului, sector 4, cu 140 unități locative ce urmează să fie finalizat în cursul anului 2023.
Divizia maritimă a grupului este alcătuită din deja cunoscuta navă de croazieră „Alezzi Yacht” operată prin Stop SRL, dar și de pescadoarele „Romish 1” si „Romfish 2” sub pavilion românesc, administrate prin societatea Romfish Marina SRL din Constanța.
Construită în anul 2020 la un șantier naval din Turcia, nava Alezzi a efectuat prima ieșire în mare pe 29 aprilie 2021. Acest catamaran, alb ca un pescăruș, are trei punți, 40 de metri lungime și 20 lățime, restaurant cu bucătărie proprie, cinci baruri, trei apartamente, și poate ambarca și transporta pâna la 780 de pasageri, conform caracteristicilor oferite de șantierul constructor.
Activitățile din sfera maritimă ale grupului Alezzi sunt completate de Romfish Marina, deținută de Costică Zelca (50%), Dan Perifan (25%) și cetățeanul turc Tarakci Binali (25%).
Această firmă a primit în 2018 o licență pentru pescuit comercial și pescuit de calcan, eliberată de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură – societatea Romfish Marina fiind și proprietara pescadoarelor „Romish 1” si „Romfish 2.”
Pe lângă toate acestea, familiile Zelca și Perifan dețin și administrează hotelurile Oxford (90 de camere) de trei stele, și Malibu Mamaia (152 de camere) de patru stele, primul finalizat în Constanța în 2002, iar al doilea, ridicat la intrare în stațiunea Mamaia în 2006.
Totodată, Dan Perifan mai deține și clădirea cu cinci etaje „GMD Business Center” din Bulevardul Tomis 476, în care funcționează Oficiul Registrului Comerțului Constanța.
Ceva mai recent, pe 7 august 2020, la parterul hotelului Oxford a fost inaugurat “SOFRA Turkish Restaurant” deținut de cetățeanul român de origine turcă Tarakci Binali, acesta fiind, după cum am arătat deja, parter de afaceri cu Perifan și Zelca în Romfish Marina.
Controversele din jurul afacerilor de familie
Se spune că atunci când faci multe, și pățești multe. Iar zicala se verifică și-n cazul de față, având în vedere că atât omul de afaceri Costică Zelca, cât și ginerele său Dan Perifan, s-au intersectat de-a lungul timpului cu organele de cercetare penală.
Zelca este client mai vechi al DNA-ului, datorită asocierii în afacerile sale imobiliare cu Millenium Global Development SA și New Home Construct SA, societăți despre care s-a speculat că reprezentau interesele financiare ale fostului primar Radu Mazăre și ale partenerilor acestuia: Valentin Gheorghe Ionescu, Sorin Gabriel Strutinsky și Daniel Nicușor Constantinescu.
Astfel, Zelca a fost “agățat” de DNA Constanța și trimis în judecată, în noiembrie 2014, alături de alte 18 persoane fizice și juridice, într-un dosar care l-a vizat pe fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Daniel Nicușor Constantinescu.
Cinci ani mai târziu, prin Decizia Nr. 239 din 11 iulie 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Costică Zelca a fost condamnat în acest dosar la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru “complicitate la abuz în serviciu.”
Fapta în sine se referă la achiziționarea de către Consiliul Județean Constanța a 25 de apartamente în complexul Mamaia Summerland, de la firma Stop SRL deținută de Zelca. Plata acestor imobile s-a făcut în avans, asemenea operațiuni fiind interzise de lege când vine vorba de fonduri publice. În consecință, Nicușor Constantinescu a fost acuzat de abuz în serviciu, iar Zelca de complicitate la aceeași infracțiune.
La fix un an după trimiterea lui Zelca în judecată, procurorii DIICOT Constanța l-au săltat, în aprilie 2015, și pe ginerele său, Daniel Perifan, suspectat de evaziune fiscală.
Investigația a urmărit, cel puțin aparent, destructurarea unui circuit financiar ilegal alcătuit din mai multe societăți, printre care și fabrica de pâine Megasimitis deținută de familia Geambazu. Conform anchetatorilor, cascada de fime în care era implicat, alături de alții, și Dan Perifan, ar fi avut ca scop principal recuperarea ilegală de TVA și neplata unor taxe către bugetul de stat. Una peste alta, dosarul a rămas în coadă de pește.
Cea mai bogată constănțeancă
Acestea fiind spuse, grupul Alezzi însumează o cifră de afaceri de 235,914,577 lei (47,7 milioane Euro), mare parte din fonduri fiind rezultate din activitatea societății Alezzi Beach Resort SRL.
Cel puțin din această perspectivă Anca Raluca Perifan, proprietara Alezzi, pare să fie cea mai bogată femeie din Constanța, dacă ne raportăm la cifra de afaceri și la profitul declarat.